Annabel  Langbein

Miodowo-waniliowa panna cotta


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Miodowo-waniliowa panna cotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki kremówki (podzielone na 2 porcje)

1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

½ szklanki miodu

½ szklanki cukru

4 łyżki stołowe zimnej wody

4 łyżeczki żelatyny

2 szklanki maślanki

 

Na sałatkę owocową:

3 brzoskwinie

miąższ z 4 marakui

1 łyżka stołowa miodu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej połowę śmietanki. Wrzuć laskę wanilii, wsyp cukier, wlej miód. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez 1 min. Wyjmij z rondla laskę wanilii. Rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wrzuć do płynu. Wymieszaj.Do miseczki wlej zimną wodę, wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści. Przelej do gorącego płynu, mieszaj, aż dokładnie się połączą, a granulki żelatyny znikną. Wystudź płyn, od czasu do czasu mieszając. Zajmie to 15-20 min. Ubij resztę śmietany, wlej do płynu, wymieszaj. Dolej maślankę. Wymieszaj na gładką masę. Przelej do 6-8 salaterek. Przykryj i wstaw do lodówki, żeby deser się ściął. Zajmie to od 3-4 do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.