Miodownik

Miodownik
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Krem kajmakowy:
  • 100 g masła
  • 400 g kajmaku
  • 50 g posiekanych prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki ciemnego rumu
Poncz:
  • 50 ml rumu
  • 50 ml syropu cukrowego
Do dekoracji
  • 60 g orzechów włoskich, obranych z łuski i uprażonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.
Miód zagotuj z przyprawą korzenną i wlej go małym strumieniem do ubijanych jaj, mieszaj do przechłodzenia. Następnie dodaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, kakao, sodę oczyszczoną. Na koniec wlej ocet. Ciasto wymieszaj i przełóż do okrągłych form silikonowych o średnicy ok 10 cm.
Blaty piecz w 180 stopniach przez około 6-9 min.

Przygotuj krem kajmakowy. Masło ubij na puszysty krem. Następnie dodaj masę kajmakową w kilku porcjach. Cały czas mieszaj. Na koniec do masy dodaj orzechy włoskie i wlej rum.

Upieczone spody nasącz ponczem. Następnie na ciastko nałóż porcję kremu kajmakowego. Całość przykryj drugim nasączonym ciastkiem. Na wierzch nałóż kolejną porcję kremu kajmakowego. Całość udekoruj orzechami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA