Lucinda Scala  Quinn

Miodowe pierniczki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Miodowe pierniczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5½ szklanki mąki pszennej

plus do podsypania

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1½ łyżeczki soli

4 łyżeczki mielonego imbiru

4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

1½ łyżeczki mielonych goździków

225 g miękkiego masła

1 szklanka cukru

2 duże jajka

1 szklanka miodu

½ szklanki melasy

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać w misce mąkę, sodę, sól i przyprawy. Na dość wysokich obrotach miksera utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka, po jednym, i dokładnie zmiksować. Dodać miód, melasę i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami i miksować, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na trzy części, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i chłodzić godzinę w lodówce. Na kawałku mocno posypanego mąką pergaminu rozwałkować wszystkie porcje ciasta na grubość 5 mm. Strząsnąć nadmiar mąki. Przełożyć ciasto razem z pergaminem na blachę do pieczenia i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Nagrzać piekarnik do 175° C. Powycinać pierniczki, ułożyć je na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem i wstawić na 6 minut do piekarnika. Wyjąć blachy z piekarnika i mocno stuknąć nimi o kuchenny blat, aby spłaszczyć pierniczki. Ponownie wstawić do piekarnika, zmieniając położenie blach, i piec jeszcze 6 - 8 minut. Pierniczki mają być chrupiące, ale nie mogą za bardzo ściemnieć. Studzić na metalowej kratce.

powrót

Podobne przepisy

Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.