Anna Olson

Minimufinki malinowo-migdałowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Minimufinki malinowo-migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka płatków owsianych (zwykłych

nie błyskawicznych)

1 szklanka wrzątku

1 szklanka cukru

½ szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 1/3 szklanki mąki

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cynamonu

2 szklanki świeżych malin

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić foremki do mini-mufinek. Wsypać płatki do miseczki i zalać wrzątkiem. Zamieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta. Zmieszać cukier, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i migdałowy na jednolitą masę. W drugiej misce zmieszać mąkę, sodę, sól i cynamon (nie trzeba przesiewać). Przesypać w trzech porcjach sypkie składniki do jajeczno-cukrowej mieszaniny, na przemian z namoczonymi płatkami, dokładnie mieszając po każdej porcji. Wypełnić foremki ciastem do ok. ¾ głębokości. Delikatnie wcisnąć w ciasto po 1-2 maliny. Piec 18-20 min, aż mufinki zbrązowieją. Przed wyjęciem z foremek studzić do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.