Agnieszka Kręglicka

Mini tatin z porami i boczkiem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mini tatin z porami i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 plastrów boczku wędzonego (lub tyle ile chcemy zrobić mini tart)

4 - 6 porów

kieliszek białego wina

łyżka oliwy

świeżo mielony pieprz

ciasto kruche z przepisu na tartę tatin z jabłkami lub ciasto francuskie mrożone

Przygotowanie:

Na patelni zrumienić boczek z obu stron. Zdjąć z patelni zachowując wytopiony tłuszcz.
Na tłuszczu obsmażyć pory pokrojone w 2 cm słupki. Doprawić, podlać winem i dusić, aż płyn wyparuje. Oliwą posmarować dno foremek. Do każdej włożyć ciasno pory ustawiając je pionowo. Przykryć plastrem boczku, a następnie ciastem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć, odstawić, by odpoczęło. Obrócić do góry dnem i podawać z sałatą
winegret.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.