Agnieszka Kręglicka

Mini tatin z porami i boczkiem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mini tatin z porami i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 plastrów boczku wędzonego (lub tyle ile chcemy zrobić mini tart)

4 - 6 porów

kieliszek białego wina

łyżka oliwy

świeżo mielony pieprz

ciasto kruche z przepisu na tartę tatin z jabłkami lub ciasto francuskie mrożone

Przygotowanie:

Na patelni zrumienić boczek z obu stron. Zdjąć z patelni zachowując wytopiony tłuszcz.
Na tłuszczu obsmażyć pory pokrojone w 2 cm słupki. Doprawić, podlać winem i dusić, aż płyn wyparuje. Oliwą posmarować dno foremek. Do każdej włożyć ciasno pory ustawiając je pionowo. Przykryć plastrem boczku, a następnie ciastem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć, odstawić, by odpoczęło. Obrócić do góry dnem i podawać z sałatą
winegret.

powrót

Podobne przepisy

Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.