Ricardo Larrivee

Mini-tarty Tatin


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mini-tarty Tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

130 g ciasta francuskiego

1 szklanka cukru

½ szklanki wody

4 jabłka na szarlotkę (np. szara reneta)

obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 2 cm

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj masłem 6 foremek do babeczek. Rozwałkuj ciasto. Wytnij 6 kół o tej samej średnicy co foremki. Ułóż na blasze i włóż do lodówki. Na patelni zagotuj wodę z cukrem. Niech gotuje się w wysokiej temperaturze, aż cukier zacznie się rumienić. Dodaj jabłka i duś na wolnym ogniu 5-10 minut, często mieszając. Umieść jabłka w foremkach. Ustaw na blasze. Nakryj jabłka kołami z ciasta francuskiego. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Studź tarty 2 minuty przed wyjęciem z foremek. Odwróć nadzieniem do góry. Podaj z lodami waniliowymi i karmelem.

powrót

Podobne przepisy

Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.