Ricardo Larrivee

Mini-tarty Tatin


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mini-tarty Tatin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

130 g ciasta francuskiego

1 szklanka cukru

½ szklanki wody

4 jabłka na szarlotkę (np. szara reneta)

obrane

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 2 cm

 

 

Przygotowanie:


Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj masłem 6 foremek do babeczek. Rozwałkuj ciasto. Wytnij 6 kół o tej samej średnicy co foremki. Ułóż na blasze i włóż do lodówki. Na patelni zagotuj wodę z cukrem. Niech gotuje się w wysokiej temperaturze, aż cukier zacznie się rumienić. Dodaj jabłka i duś na wolnym ogniu 5-10 minut, często mieszając. Umieść jabłka w foremkach. Ustaw na blasze. Nakryj jabłka kołami z ciasta francuskiego. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Studź tarty 2 minuty przed wyjęciem z foremek. Odwróć nadzieniem do góry. Podaj z lodami waniliowymi i karmelem.

powrót

Podobne przepisy

Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.