Mini-napoleonki z bitą śmietaną

Przepis z programu Ideał (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Mini-napoleonki z bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

½ opakowania (około 190 g) gotowego ciasta francuskiego

1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżeczką mleka

4 łyżki cukru waniliowego

250 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół

owoce: małe truskawki, maliny, nektarynki, banany, kiwi lub borówki amerykańskie, do przybrania

cukier puder do oprószenia

herbata English Breakfast

75 g drobnego cukru



Przygotowanie:

1. Zrób syrop cukrowy: wsyp 75 g cukru do rondla o grubym dnie i zalej 50 ml wody. Zagotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.



2. Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem.



3. Pokrój rozwałkowane ciasto francuskie na kwadraty o boku 4 cm. Posmaruj je z jednej strony pędzlem umoczonym w żółtku z mlekiem i posyp 2 łyżkami cukru waniliowego. Ułóż kwadraty na blasze do pieczenia i piecz 7-8 minut, aż będą złociste i wyrośnięte. Wyjmij je z piekarnika, żeby ostygły.



4. Ubij mocno śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru waniliowego oraz nasionami wyskrobanymi z laski wanilii. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego.



5. Podziel kwadraty z ciasta na połówki zdejmując górną warstwę. Nałóż porcję bitej śmietany z rękawa na dolne części kwadratów z ciasta i przyłóż górnymi połówkami.



6. Wyciśnij porcyjkę śmietany na wierzch każdej napoleonki i przybierz owocami. Posmaruj owoce syropem cukrowym.



7. Tuż przed podaniem oprósz napoleonki cukrem pudrem. Podawaj z angielską herbatą.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding yorkshire
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.