Lucinda Scala  Quinn

Mini ciasteczka krabowe w azjatyckim stylu


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

Mini ciasteczka krabowe w azjatyckim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

po 1 łyżce stołowej drobno posiekanej

oczyszczonej z nasion

czerwonej i zielonej papryczki jalapeno

2 szalotki

drobno posiekane (około ¼ szklanki)

1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru

2 łyżki stołowe grubo posiekanej kolendry

1 duże jajko

lekko roztrzepane

¼ łyżeczki gruboziarnistej soli

⅓ szklanki mleczka kokosowego

1½ szklanki rozdrobnionego mięsa z kraba (około ¼ kg)

½ szklanki panko (japońska tarta bułka)

plus trochę do panierki

3-4 łyżki stołowe oleju roślinnego

2 limonki pokrojone na cząstki

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać chili, szalotki, imbir, kolendrę, jajko, sól i mleczko kokosowe w dużej misce. Dodać mięso kraba i bułkę tartą (masa powinna się połączyć). Nabierać łyżką porcje ciasta, formować lekko spłaszczone ciasteczka. Układać je rzędami na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć folią, schłodzić pół godziny, aż stężeją (można zamrażać, przed panierowaniem i smażeniem rozmrozić).
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej teflonowej patelni. Panierować ciasteczka w tartej bułce. Smażyć partiami, aż będą złocistobrązowe – około 2 min. z każdej strony. W razie konieczności – dodać oleju. Podawać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.