Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino

Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 duży bakłażan, pokrojony na 3-4 cm kawałki
  • 120 ml oliwy
  • 2 czerwone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych, pokrojone na długie paski, 2 cm szerokości
  • 2 średnie cukinie, przekrojone na pół, pokrojone na 3-4 cm kawałki
  • 2 cebule, obrane, przekrojone na pół, a każda połówka cebuli pokrojona 4 kliny o szerokości 3 cm (350 g)
  • 2 pomidory odmiany „wołowe serce”, przekrojone na pół, a każda połówka pomidora pokrojone na 3-4 kliny (570 g)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 3 duże gałązki rozmarynu (15 g)
  • 2 l wywaru z warzyw
  • 80 g makaronu vermicelli, nitki lub cienkiego makaronu ryżowego
  • 100 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, blanszowanego przez 2 minuty, osączonego
  • 70 g sera pecorino, startego na tarce o grubych oczkach
  • sól i czarny pieprz
Oliwa ziołowa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować oliwę ziołową. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gęstą pastę. Odstawić na bok.

Piekarnik rozgrzać do 230°C.

Wrzucić bakłażan do dużej miski. Wlać 3 łyżki oliwy. Doprawić ¼ łyżeczki soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła bakłażan. Przełożyć na blachę. Opiekać przez 35 minut, aż bakłażan zmięknie i nabierze złocistobrązowej barwy. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.

Tymczasem wrzucić do miski paprykę, cukinię i cebulę. Wlać 3 łyżki oliwy, doprawić ½ łyżeczki soli i czarnym pieprzem. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i opiekać w piekarniku przez 30 minut, w trakcie pieczenia dwa razy wymieszać. Warzywa powinny być miękkie i lekko się zezłocić. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Wrzucić pomidory do miski. Dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Opiekać około 25 minut, aż pomidory zaczną zmieniać kolor, a zachowają sprzęt. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.

Wywar doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron. Gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Pieczone warzywa przełożyć łyżką do dużej miski o płaskim dnie. Przelać wywar i dodać makaron. Przybrać zielonym groszkiem, pecorino i pastą ziołową. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA