Mince pies z marcepanem i grzane wino

Mince pies z marcepanem i grzane wino
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Na babeczki mince pies:
50 g kandyzowanych wiśni
75 g rodzynek sułtańskich
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g posiekanych suszonych fig
1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
50 g migdałów
75 g łoju
2 łyżki brandy
1 jabłko

350 g mąki
225 g masła
100 g masy marcepanowej

Na grzane wino:
6 klementynek
1 butelka czerwonego wina
150 g jasnobrązowego cukru
3 laski cynamonu
2 kieliszki cointreau

Przygotowanie:
Babeczki mince pies: wymieszaj składniki na farsz, na końcu zetrzyj i dodaj jabłko. Przełóż do pojemnika i wstaw na noc do lodówki. Farsz można przygotować kilka tygodni wcześniej i odpowiednio przechowywać.
Ciasto: utrzyj masło z mąką w malakserze. Ciasto powinno mieć konsystencję bułki tartej. Dodaj odrobinę lodowatej wody i utrzyj, używając funkcji pulsacyjnej. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka. Umieść je w natłuszczonej formie do babeczek. Nałóż po łyżeczce farszu i piecz 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj masę marcepanową do grubości ½ cm i wytnij gwiazdki. Udekoruj każdą babeczkę marcepanową gwiazdką, oprósz cukrem pudrem i podaj.
Grzane wino: sok z 3 klementynek wyciśnij do rondla o grubym dnie. Dodaj wino, cukier, przyprawy i likier.
Przekrój 3 klementynki i dodaj do wina. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut na małym ogniu. Podaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA