Maryla Musidłowska

Miks trzech sałat z jabłkiem i selerem


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6303

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g sałaty rzymskiej

150 g mizuny

150 g rukoli

1 mały seler korzeniowy

2 jabłka (czerwone słodko kwaśne twarde)

sok z cytryny

80 g nasion słonecznika i dyni

Sos do sałaty:

2 szalotki

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy pieprzowej

1,5 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka melasy lub brązowego cukru

sól morska

Przygotowanie:

Przygotuj sos: obierz i posiekaj szalotkę, wrzuć ją do słoiczka. Obierz czosnek, wyciśnij go do słoiczka. Wlej do słoiczka oliwę pieprzową, ocet balsamiczny i melasę. Dodaj sól dębową. Wymieszaj w słoiczku. Na suchej patelni upraż nasiona do sałaty. Umyj, osusz i podziel sałaty. Obierz seler i pokrój go na cienkie plasterki na mandolinie. Poszatkuj też na plasterki nieobrane jabłka. Skrop seler i jabłko sokiem z cytryny. Ułóż na sałatach. Polej sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.