Sophie Grigson

Miętowy sernik z Ibizy


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Miętowy sernik z Ibizy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych liści mięty

450 g serka ricotta

4 jajka

100 g drobnego białego cukru

25 ml likieru Pernod

2 łyżki miodu

kilka listków świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


Upiec kruchy spód w tortownicy o średnicy 20 cm (po upieczeniu pozostawić ciasto w formie).
Nastawić piekarnik na 190ºC. Posiekać liście mięty i zmieszać z ricottą, jajkami oraz cukrem. Dokładnie utrzeć składniki, dodać likier, wymieszać. Przełożyć nadzienie na przygotowany spód i piec 20 – 30 min, aż masa stężeje, ale na środku pozostanie dość miękka.
Lekko ogrzać miód i posmarować nim wierzch sernika. Podawać z sosem jagodowym (przepis poniżej).

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.