Sophie Grigson

Miętowy sernik z Ibizy


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Miętowy sernik z Ibizy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dużych liści mięty

450 g serka ricotta

4 jajka

100 g drobnego białego cukru

25 ml likieru Pernod

2 łyżki miodu

kilka listków świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


Upiec kruchy spód w tortownicy o średnicy 20 cm (po upieczeniu pozostawić ciasto w formie).
Nastawić piekarnik na 190ºC. Posiekać liście mięty i zmieszać z ricottą, jajkami oraz cukrem. Dokładnie utrzeć składniki, dodać likier, wymieszać. Przełożyć nadzienie na przygotowany spód i piec 20 – 30 min, aż masa stężeje, ale na środku pozostanie dość miękka.
Lekko ogrzać miód i posmarować nim wierzch sernika. Podawać z sosem jagodowym (przepis poniżej).

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.