Donna Dooher

Mieszanka przypraw sambhar


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mieszanka przypraw sambhar
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżeczki (10 ml) soczewicy chana dal (do nabycia w sklepach z żywnością orientalną)

2 łyżeczki (10 ml) soczewicy urad dal (do nabycia w sklepach z żywnością orientalną)

4 łyżki stołowe (60 ml) nasion kolendry

2 łyżeczki (10 ml) nasion kminu rzymskiego

2 łyżeczki (10 ml) ziaren pieprzu

1 łyżeczka (5 ml) nasion kozieradki

8 suszonych chilli

½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanej kurkumy

 

 

Przygotowanie:


Na patelni z grubym dnem prażyć przez 5 – 8 minut na sucho, na jak najmniejszym ogniu obie soczewice. Zsypać z patelni, odstawić do przestygnięcia. Zwiększyć ogień i ciągle mieszając prażyć kolendrę, kmin, pieprz, kozieradkę oraz chilli przez 3 minuty, aż przyprawy wydzielą aromat.
Oddzielnie zmielić w młynku soczewice oraz przyprawy. Wymieszać soczewice, przyprawy i kurkumę.
Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Bezalkoholowy syrop z wina
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.