Gary  Rhodes

Mięsny sos karmelowy


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Mięsny sos karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

225g pokrojonych skrzydeł kurczaka

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w kostkę

2 cebule

pokrojone w kostkę

1 duża marchew

pokrojona w kostkę

2 liście laurowe

1 łyżka stołowa miodu

1 łyżeczka złotego syropu

sok z 1 cytryny

900 ml wywaru drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Na łyżce oleju roślinnego usmaż pokrojone skrzydła kurczaka, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć pokrojone łodygi seler naciowego, cebule, marchew i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zmiękną i będą złociste. Przełóż do rondla, wlej miód i złoty syrop. Smaż przez około 10 minut, aż pojawi się warstwa karmelu. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj, odskrobując z dnia przysmażenia. Dolej wywar drobiowy, doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Powinno to zająć 20 minut. Przecedź przez sito. Mięsny sos karmelowy podawaj do pieczonego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Sos salsa verde
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Raita ze szpinakiem i koperkiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.