Gary  Rhodes

Mięsny sos karmelowy


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Mięsny sos karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka stołowa oleju roślinnego

225g pokrojonych skrzydeł kurczaka

2 łodygi selera naciowego

pokrojone w kostkę

2 cebule

pokrojone w kostkę

1 duża marchew

pokrojona w kostkę

2 liście laurowe

1 łyżka stołowa miodu

1 łyżeczka złotego syropu

sok z 1 cytryny

900 ml wywaru drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Na łyżce oleju roślinnego usmaż pokrojone skrzydła kurczaka, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć pokrojone łodygi seler naciowego, cebule, marchew i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zmiękną i będą złociste. Przełóż do rondla, wlej miód i złoty syrop. Smaż przez około 10 minut, aż pojawi się warstwa karmelu. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj, odskrobując z dnia przysmażenia. Dolej wywar drobiowy, doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Powinno to zająć 20 minut. Przecedź przez sito. Mięsny sos karmelowy podawaj do pieczonego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.