Tomasz Jakubiak

Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 7220

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

70 dag mielonej sarniny

100 g mielonego wieprzowego podgardla

cebula

2 łyżki masła

łyżka jasnego sosu sojowego

kilka gałązek lubczyku

sól

pieprz

namoczona bułka

jajko

Panierka:

szklana bułki tartej

1/4 szklanki mąki

kostka wieprzowego smalcu

pół szklanki wody

Sos:

2-3 kromki chleb

cebula

3 kiszone ogórki

garść suszonych borowików

5 świeżych borowików

2 łyżki masła

3 gałązki majeranku

2 ziarna jałowca

2 liście laurowe

kilka kropel ciemnego sosu sojowego

1,5 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Mielone mięso z sarniny wymieszaj z mielonym mięsem wieprzowym, dodaj sos sojowy,lubczyk sól, pieprz, mokrą odciśniętą bułkę, jajka i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety i panieruj je w bułce tartej z odrobiną mąki. Na patelnie rozpuść wieprzowy smalec i smaż kotlety na małym ogniu. Na końcu podlej kotlety odrobiną wody i przykryj patelnie, dzięki temu kotlety będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Doskonałym dodatkiem do kotletów będzie chlebowo-grzybowy sos. Pokrój cebulę, ogórki i namoczone grzyby w kostkę. Świeże borowiki oczyść z piasku i pokrój w dużą kostkę. Rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę, namoczone grzyby, majeranek, świeże grzyby, jałowiec i listki laurowe. Całość dopraw sosem sojowym i podlej bulionem. Na koniec dodaj ogórki kiszone i pokrojony chleb. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 17

28.11.2017 15:48

CYTUJ

Do tego przepisu wykorzystuję bulion grzybowy od Krakusa w szklanej butelce - nie ma w składzie żadnej chemii jak na przykład kostki rosołowe a nie muszę przygotowywać osobno bulionu. Poza tym ma fajny, grzybowy smak jak przygotowany od podtsaw w domu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.