Gary  Rhodes

Miękki pudding czekoladowy


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Miękki pudding czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g posiekanej gorzkiej czekolady

125 g masła + masło do smarowania

2 całe jaja

2 żółtka

4 łyżki stołowe miałkiego cukru

2 łyżeczki mąki + mąka do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Czekoladę roztop z masłem w misce postawionej na garnku z wodą, która nie powinna wrzeć, a jedynie delikatnie bulgotać. Woda nie może dotykać dna miski. Od czasu do czasu mieszaj. Do drugiej miski wbij jaja i żółtka. Wsyp cukier. Ubij na gęstą i puszystą masę. Dolej do czekolady roztopionej z masłem. Dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko do herbaty. Staranniej wymieszaj całą masę, obracając równocześnie miskę. Sześć kokilek posmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Napełnij je masą czekoladową. Wstaw na 9 minut do rozgrzanego piekarnika. Takie puddingi można polać śmietaną albo dołożyć lody waniliowe. Smaczniejsze będą z kumkwatami na ciepło w syropie.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

cayenne

postów: 12

03.08.2011 17:58

CYTUJ

Tak, jeśli piecze się je tyle co w przepisie.

#ziomero

14.07.2011 12:20


CYTUJ

Czy ten pudding będzie płynny w środku?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.