Miękki pudding czekoladowy

Miękki pudding czekoladowy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 125 g masła + masło do smarowania
  • 2 całe jaja
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki stołowe miałkiego cukru
  • 2 łyżeczki mąki + mąka do oprószenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Czekoladę roztop z masłem w misce postawionej na garnku z wodą, która nie powinna wrzeć, a jedynie delikatnie bulgotać. Woda nie może dotykać dna miski. Od czasu do czasu mieszaj. Do drugiej miski wbij jaja i żółtka. Wsyp cukier. Ubij na gęstą i puszystą masę. Dolej do czekolady roztopionej z masłem. Dosyp mąkę, przesiewając ją przez sitko do herbaty. Staranniej wymieszaj całą masę, obracając równocześnie miskę. Sześć kokilek posmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Napełnij je masą czekoladową. Wstaw na 9 minut do rozgrzanego piekarnika. Takie puddingi można polać śmietaną albo dołożyć lody waniliowe. Smaczniejsze będą z kumkwatami na ciepło w syropie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA