Anne Burrell

Miękka polenta z parmezanem


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Miękka polenta z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki mleka

1½ szklanki wody

1 liść laurowy

sól

1 szklanka zwykłej polenty (nie błyskawicznej)

½ szklanki tartego parmezanu

¼ szklanki mascarpone

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w średnim rondlu mleko z wodą i liściem laurowym. Obficie dopraw solą – płyn powinien być prawie przesolony. SPRÓBUJ! Kiedy mleko z wodą zawrze, powoli wsyp polentę stale mieszając trzepaczką – syp tylko w miejscu, w którym mieszasz, żeby nie robiły się grudki. Kiedy wsypiesz całą polentę, zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zmniejsz płomień. Gotuj 30-40 minut często mieszając i dolewając wody, jeśli płyn za bardzo odparuje. Gotowa polenta powinna być kremowa, bez wyczuwalnych twardych ziarenek. Zdejmij ją z ognia i wymieszaj z parmezanem i mascarpone. Podawaj od razu albo odstaw przykrytą szczelnie folią plastikową tak, żeby folia dotykała powierzchni polenty, żeby nie robiła się na niej twarda skórka. Odgrzej z odrobiną wody na małym ogniu, stale mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartinki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.