Melba brzoskwiniowa

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Melba brzoskwiniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ l zimnej wody

2 filiżanki drobnego cukru

pół laski wanilii

skórka z 2/3 cytryny

6 dojrzałych brzoskwiń

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

2 łyżki drobnego cukru

około 250 g malin

około litra lodów waniliowych

40 g prażonych płatków migdałowych

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Brzoskwinie zalać wodą, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cytryny i pół laski wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego rondelka wsypać maliny i dodać 2 łyżki cukru. Gotować przez 15 minut, aż powstanie puree. Obrać ugotowane brzoskwinie. Puree z malin przetrzeć przez sitko i usunąć pestki. Wlać trochę na dno dwóch szklaneczek. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń, polać puree z malin, nałożyć lody, warstwę brzoskwiń, lodów i na koniec malin.

powrót

Podobne przepisy

Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.