
Meksykańskie enchiladas
Delia Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa
średnia, czerwona cebula
czterystugramowa puszka pomidorów
dwie łyżki posiekanej kolendry
zielone chilli
sok z limonki
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory odcedzamy. Chilli siekamy. Połowę cebuli mieszamy z pozostałymi składnikami.
Pozostałe składniki
4 tortille
10 dag sera średnio łagodnego
15 dag mozzarelli
Przygotowanie
Tortille odświeżamy, podsmażając 6 sekund z każdej strony na suchej patelni. Pośrodku każdego placuszka układamy łyżkę salsy, czubatą łyżkę pokrojonych
w kostkę i wymieszanych serów, oraz łyżkę śmietany. Ostrożnie zwijamy placek
i układamy go w naczyniu do zapiekania złączeniem na dół. Po ułożeniu wszystkich tortilli w naczyniu polewamy je resztą śmietany, pokrywamy pozostałą salsą
i posypujemy resztką sera oraz cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i pieczemy 25 – 30 minut.
© Delia Smith
średnia, czerwona cebula
czterystugramowa puszka pomidorów
dwie łyżki posiekanej kolendry
zielone chilli
sok z limonki
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory odcedzamy. Chilli siekamy. Połowę cebuli mieszamy z pozostałymi składnikami.
Pozostałe składniki
4 tortille
10 dag sera średnio łagodnego
15 dag mozzarelli
Przygotowanie
Tortille odświeżamy, podsmażając 6 sekund z każdej strony na suchej patelni. Pośrodku każdego placuszka układamy łyżkę salsy, czubatą łyżkę pokrojonych
w kostkę i wymieszanych serów, oraz łyżkę śmietany. Ostrożnie zwijamy placek
i układamy go w naczyniu do zapiekania złączeniem na dół. Po ułożeniu wszystkich tortilli w naczyniu polewamy je resztą śmietany, pokrywamy pozostałą salsą
i posypujemy resztką sera oraz cebuli. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i pieczemy 25 – 30 minut.
© Delia Smith
Podobne przepisy


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
skomentuj przepis