Marieta  Marecka

Meksykański sos mole z kurczakiem, krewetkami i sałatką z mango


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

Meksykański sos mole z kurczakiem, krewetkami i sałatką z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 papryczek chili

4 pomidory bez skórki

30 migdałów bez skórki

2 ząbki czosnku

1,5 bułki

200 g gorzkiej czekolady (70%)

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki miodu

olej kukurydziany lub słonecznikowy

ok. 500 ml bulionu drobiowego

6 nóżek z kurczaka

12 krewetek

sok z limonki

 

Sałatka z gruszką i mango:

½ pęczka kolendry

sok z ½ limonki

1 mango

1 gruszka

2 garście kulek granatu

1 łyżka syropu klonowego lub miodu

1 małe chili

sól, pieprz

oliwa

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Skrapiamy olejem i układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem, przykrywamy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 40 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 30 minut obracając w trakcie pieczenia.
Krewetki skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem, plastrami 1 ząbka czosnku i odstawiamy.
Bułkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Chili czyścimy z pestek i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i na zimny wrzucamy pozostały czosnek, jak się podgrzeje dorzucamy bułkę i prażymy, aż lekko zbrązowieje.
Przekładamy do malaksera, a na patelnię wrzucamy pomidory i przesmażmy, aż się zaczną rozpadać, razem z poszatkowanymi migdałami i chili przekładamy do malaksera, dolewamy bulion i miksujemy na pastę.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozpuszczamy czekoladę razem z cukrem i ew. z 1-2 łyżkami pasty, następnie dodajemy całość z miksera i gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W trakcie, jak sos się gotuje, przygotowujemy sałatkę. Mango i gruszkę kroimy w paski, dodajemy granat, drobno poszatkowane chili i grubo poszatkowaną kolendrę, w miseczce łączymy sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz i powoli dolewamy oliwę ciągle mieszając. Zalewamy dressingiem mango i gruszkę, mieszamy i odstawiamy.
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kukurydzianym i krótko przesmażamy, wyciągamy kurczaka z piekarnika i podajemy razem z sosem mole.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.