Marta Dymek

Meksykańska zupa z kukurydzy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

Meksykańska zupa z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kolby kukurydzy

1 cebula

olej do smażenia

½ łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki płatków chili

2 ziemniaki

1 pomidor

1 ½ – 2 litry bulionu

do podania: sok z limonki, świeża kolendra

Przygotowanie:

Przygotowanie zupy zacząć od obrania kolb kukurydzy z ziaren. Każdą kolbę po kolei ustawić w misce i mocno oprzeć o dno. Za pomocą ostrego noża ściąć ziarna. Po obraniu kolb nie wyrzucać. Cebulę, ziemniaki oraz pomidora pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę wraz z ziarnami oraz kolbami kukurydzy i smażyć przez 2 minuty do momentu, aż cebulka delikatnie się zezłoci. Wtedy dodać wszystkie rodzaje papryki, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
Do garnka dodać ziemniaki oraz pomidora, smażyć przez 2 – 3 minuty, po czym wlać bulion, całość przykryć i gotować 15 – 18 minut. Wyjąć kolby kukurydzy, odlać szklankę zupy z warzywami, zblendować i wlać z powrotem. Doprawić sokiem z limonki, podawać z dużą garścią świeżej kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.