Si King

Medfuna


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Medfuna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Medfuna to rodzaj marokańskiego pieroga czy też pasztecika z mięsnym nadzieniem



Ciasto

1 saszetka suszonych drożdży

175 ml lekko ciepłej wody

250g mąki pszennej plus mąka do podsypywania

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka nasion kminku

oliwa, do posmarowania

gruba sól morska, do posypania



Nadzienie

1 posiekana drobno cebula

½ gałązki selera, drobno posiekana

2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

500 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej

sól i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. W misce wymieszać mąkę, sól i nasiona kminku. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i wymieszać, by powstało ciasto. Na blacie posypanym mąką wyrabiać ciasto przez 10 minut. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do osobnych misek. Przykryć miski ściereczką lub folią plastikową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wymieszać w misce mięso z cebulą, selerem, tymiankiem, pietruszką i kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na krążki wielkości talerza, na którym medfuna będzie podana. Ułożyć jeden krążek na blasze do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą nadzienie, zostawiając dwucentymetrowy odstęp od brzegu. Posmarować brzegi odrobiną wody. Przykryć drugim krążkiem i zlepić szczelnie brzegi. Posmarować odrobiną oliwy i posypać niewielką ilością soli morskiej. Piec około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor i od razu podawać.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.