Tomasz Jakubiak

Mazurek wielkanocny z kremem figowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne, Mazurki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 5991

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki krupczatki

150 g masła

2 łyżki cukru pudru

3 żółtka

słoik dżemu porzeczkowego

 

Krem figowy:

300 g cukru

250 g suszonych fig

3/4 szklanki mleka 3,2%

1 łyżka masła

bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, żółtka i posiekaj wszystko nożem. Potem szybko wyrób ciasto, aby go nie ogrzać.. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną płaską blasze wyłożoną pergaminem. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 10 - 15 minut.
Przygotuj krem figowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone figi. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem.
Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem.
Upieczone ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż krem figowy. Mazurka udekoruj według uznania bakaliami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

jolanta.a

postów: 5

29.02.2016 00:47

CYTUJ

już wiem co w tą Wielkanoc zagości na moim stole. Tylko chyba troszkę zmodyfikuję i zamiast kremu figowego bo mało kto w naszej rodzinie lubi figi to kupię krem orzechowy z kawałkami orzechów helio , dodaję go do innych ciast więc myślę że marek z tą masa będzie strzałem w dziesiątkę.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.