Jacek Sikora

Mazurek czekoladowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne, Mazurki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Mazurek czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

blat na mazurek

200 g orzechów laskowych

200 g czekolady

100 ml śmietanki 36%

50 g masła

40 ml rumu

polewa cytrynowa

 

Przygotowanie:

Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj polewą cytrynową oraz orzechami.


© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Mazurek czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta wielkanocne, Mazurki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.