Delia  Smith

Maziste ciastka czekoladowe ze śliwkami i winem marsala


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Maziste ciastka czekoladowe ze śliwkami i winem marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

tuzin miękkich

suszonych śliwek

50 ml wytrawnej Marsali

3 jajka

słodzik

15 g niesłodzonego kakao

2 czubate łyżki świeżego twarożku (8% zawartości tłuszczu)

łyżeczka słodziku

1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego

 

 

Przygotowanie:


Śliwki zalewamy winem, zagotowujemy i odstawiamy na jak najdłużej – nawet na parę dni. Do żółtek dodajemy słodzik, przesiane kakao i obijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do kakaowej masy i delikatnie mieszamy. Gdy mieszanka jest gładka, napełniamy nią posmarowane odrobiną bezwonnego oleju miseczki do zapiekania. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. 4 z 12 namoczonych w winie śliwek odkładamy do dekoracji, a pozostałe osączamy i kroimy. Do twarożku wlewamy wino i wrzucamy posiekane śliwki. Dosładzamy słodzikiem i dodajemy ekstrakt czekoladowy. Wszystko razem mieszamy. Czekoladowe ciastka ostrożnie kroimy na pół. Czubatą łyżkę masy kładziemy na spodzie, przykrywamy drugą połową, lekko dociskamy i dekorujemy śliwką. Przed podaniem oprószamy deser odrobiną kakao.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.