Delia  Smith

Maziste ciastka czekoladowe ze śliwkami i winem marsala


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Maziste ciastka czekoladowe ze śliwkami i winem marsala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

tuzin miękkich

suszonych śliwek

50 ml wytrawnej Marsali

3 jajka

słodzik

15 g niesłodzonego kakao

2 czubate łyżki świeżego twarożku (8% zawartości tłuszczu)

łyżeczka słodziku

1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego

 

 

Przygotowanie:


Śliwki zalewamy winem, zagotowujemy i odstawiamy na jak najdłużej – nawet na parę dni. Do żółtek dodajemy słodzik, przesiane kakao i obijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do kakaowej masy i delikatnie mieszamy. Gdy mieszanka jest gładka, napełniamy nią posmarowane odrobiną bezwonnego oleju miseczki do zapiekania. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut. 4 z 12 namoczonych w winie śliwek odkładamy do dekoracji, a pozostałe osączamy i kroimy. Do twarożku wlewamy wino i wrzucamy posiekane śliwki. Dosładzamy słodzikiem i dodajemy ekstrakt czekoladowy. Wszystko razem mieszamy. Czekoladowe ciastka ostrożnie kroimy na pół. Czubatą łyżkę masy kładziemy na spodzie, przykrywamy drugą połową, lekko dociskamy i dekorujemy śliwką. Przed podaniem oprószamy deser odrobiną kakao.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.