Anna Olson

Maślany sos koperkowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Maślany sos koperkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka wytrawnego białego wina

1 szklanka bulionu drobiowego

1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżka szampana albo estragonowego octu winnego

200 g niesolonego zimnego masła

pokrojonego w kostkę

2 łyżki posiekanego koperku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w rondelku białe wino i zredukuj do objętości 1/3 szklanki. Dolej bulion, dodaj otartą skórkę, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Wlej sok z cytryny, szampana albo ocet estragonowy, wymieszaj i zdejmij rondel z ognia. Mieszaj trzepaczką, dodając po kawałku zimnego masła (następny kawałek wkładaj dopiero, kiedy poprzedni się roztopi – jeśli trzeba, podgrzej sos na małym ogniu). Dodaj koperek i dopraw sos do smaku. Podawaj na ciepło z łososiem.

powrót

Podobne przepisy

Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.