Anna Olson

Maślane tartinki z koryntkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Maślane tartinki z koryntkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 8 -10 tartinek



Ciasto

2¼ szklanki mąki tortowej

½ łyżeczki soli

150g smalcu lub margaryny roślinnej

1 łyżeczka soku z cytryny

1 jajko

4 – 6 łyżek zimnej wody



Nadzienie

1 szklanka suszonych koryntek

½ szklanki gorącej wody

50g miękkiego masła

½ szklanki ciemnobrązowego cukru

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki białego winegretu

szczypta cynamonu

¼ szklanki syropu kukurydzianego

½ szklanki syropu klonowego





Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać mąkę z solą i posiekać z tłuszczem, aż masa uzyska jednolicie grudkowatą konsystencję. Za pomocą trzepaczki zmieszać sok cytrynowy z jajkiem. Dodać do ciasta i wyrobić, aż masa będzie jednolita. Zawinąć ciasto w folię i położyć w temperaturze pokojowej.



Przygotowanie nadzienia

Moczyć koryntki w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie odlać i odstawić. Utrzeć masło z cukrem i zmieszać z jajkami. Dodać ekstrakt waniliowy, winegret i cynamon. Mieszając trzepaczką, dolać syrop kukurydziany i klonowy.



Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 15 cm i wyłożyć nimi niewielkie okrągłe foremki, dociskając ciasto do dna i ścianek. Na dno każdej foremki wsypać łyżeczkę rodzynek i zalać nadzieniem do połowy głębokości. Piec 18-20, aż nadzienie zastygnie. Pozostawić tartinki w foremkach do wystygnięcia. Gotowe ostudzone tartinki układać na talerzykach. Podawać polane sosem karmelowym (przepis poniżej)



Sos karmelowy

1 szklanka cukru

1 łyżka syropu kukurydzianego

1 łyżeczka soku z cytryny

¼ szklanki wody

¾ szklanki śmietany kremówki

1 łyżka masła

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Przygotowanie

W rondlu o grubym dnie zagotować na dużym ogniu pod przykryciem cukier, syrop kukurydziany i wodę. Nie mieszać! Gdy płyn zawrze zdjąć pokrywkę i gotować, aż syrop nabierze bursztynowego koloru, obmywając ścianki rondla za pomocą pędzla z wodą, żeby cukier nie krystalizował. Zdjąć rondel z ognia i mieszając powoli dolewać śmietanę (ostrożnie, gorąca para!), dodać masło i ekstrakt waniliowy, zamieszać i studzić przez 20 min. przed podaniem.



Sos karmelowy można przygotować wcześniej i przechowywać do tygodnia w lodówce. Przed podaniem należy go lekko ogrzać.



©Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.