Maślane herbatniki

Maślane herbatniki
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki, kwaśnej śmietany lub crème fraiche
  • 3 ½ szklanki mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj masło, dodaj cukier i ucieraj, aż składniki się połączą – cukier nie musi się rozpuścić. Dodaj żółtko, śmietankę, kwaśną śmietanę lub crème fraiche – całość połącz. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż nie zostaną ślady masła, ale nie rób tego za długo. Podziel ciasto na dwie części, uformuj dwa wałki (20cm x 5cm) i zawiń w papier do pieczenia. Schłodź, aż stwardnieje (można je przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić).

Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wałki pokrój w półcentymetrowe plasterki i ułóż na blachach. Piecz na lekko złoty kolor przez 15 minut. Ostudź na kratce i dopiero przełóż do hermetycznego pojemnika.

Wskazówki:
Herbatniki można przekładać bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA