Tomasz Jakubiak

Maślana jajecznica z chrupiącym bekonem, tostami i duszonym szpinakiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 874

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 plastrów boczku

8 jajek

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść szczypiorku

 

Tosty:

łyżka masła

4 kromki chleba tostowego

 

Duszony szpinak:

łyżka masła

12 pomidorów cherry

łyżka orzechów piniowych

2 garści szpinaku

szczypta soli

szczypta pieprzu

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej plastry boczku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na ok. 10 minut.
Na patelnię nałóż łyżkę masła i podsmaż chlebek. Gdy tosty się zarumienią, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię dodaj jeszcze raz łyżkę masła i wrzuć pomidorki, orzechy i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i dolej soku z cytryny. Duś na małym ogniu tak, aby szpinak zrobił się miękki. Zdejmij szpinak z patelni i nałóż na talerz obok tostów.
Teraz przygotuj jajecznicę. Wbij na patelnię jajka. Poczekaj, aż białko się trochę zetnie i dopiero zacznij mieszać, dodaj garść pociętego szczypiorku, a do smaku przypraw solą i pieprzem. Śniadanie podawaj z chrupiącym bekonem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.