Tomasz Jakubiak

Maślana jajecznica z chrupiącym bekonem, tostami i duszonym szpinakiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 1168

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 plastrów boczku

8 jajek

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść szczypiorku

 

Tosty:

łyżka masła

4 kromki chleba tostowego

 

Duszony szpinak:

łyżka masła

12 pomidorów cherry

łyżka orzechów piniowych

2 garści szpinaku

szczypta soli

szczypta pieprzu

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej plastry boczku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, na ok. 10 minut.
Na patelnię nałóż łyżkę masła i podsmaż chlebek. Gdy tosty się zarumienią, zdejmij je z patelni i przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię dodaj jeszcze raz łyżkę masła i wrzuć pomidorki, orzechy i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i dolej soku z cytryny. Duś na małym ogniu tak, aby szpinak zrobił się miękki. Zdejmij szpinak z patelni i nałóż na talerz obok tostów.
Teraz przygotuj jajecznicę. Wbij na patelnię jajka. Poczekaj, aż białko się trochę zetnie i dopiero zacznij mieszać, dodaj garść pociętego szczypiorku, a do smaku przypraw solą i pieprzem. Śniadanie podawaj z chrupiącym bekonem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka zapiekane w bekonie
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.