Masala Chai

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Masala Chai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



500 ml wody

1 laska cynamonu

12 ziaren kardamonu

kawałek imbiru (ok. 3 cm)

1 gwiazdka anyżu

1 kwiat muszkatołowy

2 łyżki cukru

3 łyżeczki czarnej herbaty (Assam, Darjeeling)

500 ml mleka



Przygotowanie:



1. Wlać wodę do garnka, wrzucić pokruszony cynamon. Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu, imbir pokroić na cienkie plasterki, oba składniki dorzucić do garnka. Dodać rozkruszony anyż i kwiat muszkatołowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut.

2. Wsypać cukier i herbatę, zamieszać. Podgrzewać jeszcze 2 – 5 minut, aż herbata się zaparzy. Podgrzać mleko.

3. Herbatę przecedzić, zmieszać pół na pół z ciepłym mlekiem, rozlać do szklanek i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Koktajl jarmużowy
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Ajran
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Koktajl owocowy
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Madhubanka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sangria z owocami letnimi
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.