Marynowany tuńczyk z mango

Przepis z programu Kucharze świata (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Marynowany tuńczyk z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Przystawka szefa kuchni, Xaviera Pellicera, ma świeży smak morza. Smażony tuńczyk marynowany jest w ziołowym sosie vinaigrette i przybrany mango oraz paseczkami kalmarów i lśniącą ikrą z troci. Podany z odrobiną vinaigrette i z puree z brokułu. Podsmażony kawałek ryby pokrojony jest na plasterki i z powrotem złożony w kostkę, co ułatwia jedzenie…





Ziołowa oliwa

2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

3 gałązki pietruszki

½ suszonej, oczyszczonej z nasionek i posiekanej papryczki chilli

1 gałązka tymianku

1 gałązka rozmarynu



Ziołowe vinaigrette

¾ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki soku z cytryny

½ szklanki przyrządzonej wcześniej oliwy ziołowej

sól morska i świeżo mielony pieprz – do smaku



Marynowany tuńczyk

4 piętnastodekagramowe kostki najwyższej jakości tuńczyka żółtopłetwego(złocistego)

¼ szklanki oliwy z oliwek

sól morska i świeżo mielony pieprz



Przybranie

1 zblanszowany brokuł

¼ szklanki oliwy z oliwek

4 zblanszowane, zielone fasolki szparagowe

1 mango

2 posiekane gałązki pietruszki

listki z 1 gałązki tymianku

posiekane listki 1 gałązki rozmarynu

2 oczyszczone tuszki kalmarów

4 posiekane liście szczypioru



¼ szklanki ikry z troci

4 dymki



Przygotowanie oliwy ziołowej

Wrzucamy wszystkie składniki do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, aż olej będzie dość gorący. Odstawiamy do przestygnięcia. Przykrywamy folią i zostawiamy na noc. Przecedzamy przez sitko. Przechowujemy w szczelnie zamykanym naczyniu.





Przygotowanie ziołowego vinaigrette

Ubijamy w misce oliwę, sok z cytryny i oliwę ziołową, aż się połączą. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Przelewamy do plastikowej butelki.





Przygotowanie tuńczyka

Każdy kawałek ryby smarujemy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy tuńczyka z czterech stron na dużym ogniu – po 30 sekund z każdej strony. Można podlać odrobiną oliwy, aby nie przywarł do dna. Tuńczyk powinien być od zewnątrz usmażony, a wewnątrz – surowy. Zdejmujemy z patelni i osączmy na papierowym ręczniku. Bardzo ostrym nożem kroimy każdy kawałek ryby na półcentymetrowe plastry, nadając im potem pierwotny kształt. Kładziemy na oddzielnych talerzach i polewamy ziołowym vinaigrette tak, by ryba spoczywała w “kałuży” sosu. Odstawiamy.





Przygotowanie garnirunku

Blanszowany brokuł miksujemy w malakserze, dodając kilka łyżek stołowych oliwy z oliwek, by uzyskać gładką konsystencję. Puree powinno być na tyle gęste, by zachowywać kształt. Odstawiamy.

Obcinamy końce fasolki szparagowej i kroimy w poprzek na cieniutkie plasterki. Odstawiamy.

Obieramy mango i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w cienkie słupki. Na każdym kawałku tuńczyka układamy ¼ paseczków mango. Mieszamy sioła i posypujemy nimi mango. Rozcinamy tuszki kalmarów i rozpłaszczamy. Ostrym nożem kroimy cieniutkie paseczki, robiąc „spaghetti” z kalmarów, które układamy na tuńczyku i mango. Skrapiamy sosem vinaigrette. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i plasterkami zielonej fasolki.





Przygotowanie potrawy

Za pomocą łopatki przenosimy cały kawałek tuńczyka z przybraniem i układamy w jednym rogu kwadratowego talerza. Nadajemy mu ładny kształt. W przeciwnym rogu kładziemy wzgórek puree z brokułu. Na wierzchu ryby układamy ikrę z troci. Pomiędzy tuńczykiem a brokułem robimy po przekątnej talerza linię z ziołowego sosu vinaigrette. Puree ozdabiamy szczypiorkiem.



© Xavier Pellicer

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grillowany ostrobok i tabule z kalafiora i brokułu
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.