Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram morskiej grubej soli

250 g cukru

4 żółtka

4 białka

500 g purée z fasoli borlotti

100 g masła

100 g startego miąższu chleba tostowego (bez skórki)

litr wody

500 g startego sera parmigiano

5 g agar agar

sól i pieprz

łyżka sosu pieczeniowego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać sól, cukier i purée z fasoli. Do 4 pojedynczych foremek włożyć część masy fasolowej, żółtko i przykryć pozostałą częścią masy, odstawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin. Po 2 godzinach marynowania obrócić żółtka na drugą stronę i ponownie przykryć masą. Pod strumieniem bieżącej wody spłukać z żółtek masę fasolową. Ubić białka i rozsmarować równo pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 150° Celsjusza około 5 minut. Zagotować wodę z parmezanem, przefiltrować przez sitko (usunąć osad z sitka), dodać agar agar i gotować około 5 minut. Studzić około 2 godzin, zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, doprawić solą i pieprzem.
Farsz z chleba
Roztopić masło, dodać przesiany starty miąższ z chleba tostowego, doprawić solą i pieprzem, rozsmarować równo pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia. Odstawić masę chlebową do lodówki, gdy stężeje, wykroić wykrawaczem do ciastek krążki. Na głębokim talerzu ułożyć dwie łyżki fondue, położyć krążek z chleba i podgrzać w temperaturze około 60° Celsjusza. Podawać z ułożonym pośrodku marynowanym żółtkiem otoczonym płatami pieczonego białka i kroplami sosu pieczeniowego.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.