Gary  Rhodes

Marynowane warzywa


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Marynowane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki marynaty:

450 ml wody

100 ml białego wina

sok z 2 cytryn

szczypta soli

12 rozgniecionych ziaren pieprzu

1 łyżeczka suszonych nasion kolendry

szczypta szafranu

kilka gałązek tymianku

dwa liście laurowe

150 ml oliwy



Składniki dania:

pęczek młodej marchwi

kilka rzep

pęczek dymki

4 cebulki

masło do smażenia

oliwa do smażenia

200-300 g dowolnych grzybów

4-6 zblanszowanych ziemniaków



Przygotowanie marynaty:

W rondlu rozgrzej wodę, dolej białe wino i sok z cytryn. Dodaj zioła i przyprawy: szczyptę soli, ziarna pieprzu, suszone nasiona kolendry, szczyptę szafranu, gałązki tymianku i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wlej oliwę i gotuj przez 7 minut. Zdejmij z ognia.

Marchew, rzepę i dymkę umyj i oczyść. Obgotuj w wodzie. Wrzuć do marynaty, gdy są jeszcze ciepłe. Niech w niej wystygną. Cebulki ugotuj, przekrój i smaż na maśle, aż będą złocisto-brązowe. Dorzuć do marynaty. Grzyby usmaż na oliwie z masłem. Dodaj do warzyw. Wszystkie zostaw na kilka godzin w marynacie albo wstaw na noc do lodówki. Zblanszowane ziemniaki przekrój na pół i dorzuć na końcu do warzyw, żeby nie stały się żółte od szafranu. Ułóż warzywa na dużym talerzu wokół kromki opieczonej bagietki. Warzywa polej marynatą, na pieczywo nałóż krem z kalafiora.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 2”



powrót

Podobne przepisy

Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gruszki w marynacie octowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.