Andrzej Polan

Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki


Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Marynowane sielawki z polskimi warzywami, chrustem z natki pietruszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

słoik marynowanych sielawek

2 pęczki młodej włoszczyzny

4 młode buraki

¼ główki młodej kapusty

4 młode cebule, czerwona lub biała

cząber

pieprz

kminek mielony

sól

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

olej Kujawski do smażenia

 

Chrust z natki pietruszki:

pęczek natki pietruszki

3 łyżki mąki pszennej

łyżka mąki kukurydzianej

2 białka

ok.1/2 szkl. wody gazowanej z cytryną

olej Kujawski do smażenia

sól

 

Majonez:

2 białka

łyżeczka musztardy dijon

łyżeczka skórki z cytryny

200 ml oleju Kujawskiego

sól

pieprz czarny

cukier puder

olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na grubsze kawałki, skrop smakowym olejem Kujawskim i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw je cząbrem, mielonym kminkiem, pieprzem i solą. Warzywa smaż do momentu kiedy będą chrupiące i miękkie.




Chrust z natki pietruszki:

Mąkę pszenną połącz z mąką kukurydziana, dodaj sól. Białka połącz z napojem gazowanym cytrynowym i dodaj do suchych składników. Wszystko razem wymieszaj. Liście pietruszki obtocz w powstałym cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka sekund. Usmażone liście odsącz na ręczniku papierowym.




Majonez:

W blenderze zmiksuj białka z musztardą i skórką z cytryny. Do powstałej masy lej małym stróżkiem olej Kujawski do uzyskania gęstego majonezu. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułóż marynowane sielawki, warzywa, chrust z natki i porcję majonezu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.