Jacques Reymond

Marynowane oliwki


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Marynowane oliwki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 kg zielonych (surowych) oliwek

4 cytryny

pokrojone na plasterki lub ćwiartki

sól kamienna

biały ocet

oliwa z oliwek

8 ząbków czosnku

oregano

do smaku

nasiona kopru włoskiego

do smaku

listki laurowe

siekane lub w całości

do smaku

suszone chili

do smaku

 

 

Przygotowanie:


Delikatnie rozgnieść oliwki dnem butelki lub słoika, tylko na tyle, aby usunąć pestkę, nie zmieniając kształtu oliwki. Pozbawione pestek oliwki umieścić w wiadrze z zimną wodą i 2 cytrynami. Opłukać, dwukrotnie zmienić wodę. Zostawić do namoczenia na 24 godziny, w świeżej wodzie z pozostałymi cytrynami. Odcedzić oliwki do płytkiego naczynia, posypać solą. Odstawić na 24 godziny (nie w lodówce). Zamieszać, odlać powstały płyn. Zalać octem i odstawić na kolejne 24 godziny. Odcedzić, włożyć do miski, dodać trochę oliwy z oliwek i zioła. Dobrze wymieszać i włożyć do wysterylizowanych słoików. Zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Oliwki są gotowe do spożycia, jednak na początku będą trochę gorzkie. Po jakimś czasie będą mniej gorzkie i bardziej miękkie. Można przechowywać do 12 miesięcy, ale muszą być pokryte oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.