Marynowane grzyby

Grzyby marynowane
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kurki lub podgrzybki
  • ¾ litra wody
  • ¼ litra octu
  • sól
  • cukier
  • 2 liście bobkowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • gorczyca
  • pieprz w ziarenkach
  • małe cebulki, ew. plasterki marchewki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby należy porządnie umyć. Następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody, i gotujemy od 10 do 30 minut, w zależności od rodzaju grzyba. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu, żeby nie sczerniały. Odsączamy, przelewamy gorącą wodą i studzimy. Zalewa: podgrzewamy wodę, dodajemy do niej plastry cebuli, marchewkę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy całość ok. 10 minut. Próbujemy, czy nie dodać soli, cukru lub octu. Zalewę studzimy, wyciągamy przyprawy i równo rozkładamy je do słoików razem z grzybkami i zalewamy wystudzoną zalewą. Pasteryzujemy w garnku zakrętką do góry przez jakieś 5-10 min od zagotowania wody.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA