Marieta  Marecka

Marynowane grzyby


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 6980

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurki lub podgrzybki

¾ litra wody

¼ litra octu

sól

cukier

2 liście bobkowe

2-3 ziela angielskie

gorczyca

pieprz w ziarenkach

małe cebulki, ew. plasterki marchewki

 

Przygotowanie:

Grzyby należy porządnie umyć. Następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody, i gotujemy od 10 do 30 minut, w zależności od rodzaju grzyba. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu, żeby nie sczerniały.
Odsączamy, przelewamy gorącą wodą i studzimy.
Zalewa: podgrzewamy wodę, dodajemy do niej plastry cebuli, marchewkę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Na koniec dodajemy ocet.
Gotujemy całość ok. 10 minut. Próbujemy, czy nie dodać soli, cukru lub octu.
Zalewę studzimy, wyciągamy przyprawy i równo rozkładamy je do słoików razem z grzybkami i zalewamy wystudzoną zalewą. Pasteryzujemy w garnku zakrętką do góry przez jakieś 5-10 min od zagotowania wody.

powrót

Podobne przepisy

Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Czosnek marynowany w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

przyst9k

postów: 3

26.10.2015 16:28

CYTUJ

super, tylko szkoda, że grzybów już nie ma :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.