Marynowane cytryny

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Przetwory

Marynowane cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 cytryn

3 szklanki grubej soli (750 ml)

1½ szklanki soku z cytryn (375 ml)

1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)

4 świeże liście limonki kaffir



Przygotowanie:

Dokładnie myjemy cytryny. Nacinamy je na krzyż wzdłuż, nie przecinając do końca. Układamy w wysterylizowanym słoiku. Dodajemy sól, sok, pieprz, liście i dobrze mieszamy. Cytryny muszą być zakryte sokiem. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki. Wstrząsamy co dzień lub dwa, aby sól się rozpuściła. Cytryny muszą się marynować co najmniej tydzień. Opłukujemy pod zimną wodą przed użyciem.

powrót

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.