Marynowane cytryny

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Przetwory

Marynowane cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 cytryn

3 szklanki grubej soli (750 ml)

1½ szklanki soku z cytryn (375 ml)

1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)

4 świeże liście limonki kaffir



Przygotowanie:

Dokładnie myjemy cytryny. Nacinamy je na krzyż wzdłuż, nie przecinając do końca. Układamy w wysterylizowanym słoiku. Dodajemy sól, sok, pieprz, liście i dobrze mieszamy. Cytryny muszą być zakryte sokiem. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki. Wstrząsamy co dzień lub dwa, aby sól się rozpuściła. Cytryny muszą się marynować co najmniej tydzień. Opłukujemy pod zimną wodą przed użyciem.

powrót

Podobne przepisy

Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory suszone marynowane w oliwie
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kandyzowana skórka pomarańczy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.