Marokański kurczak z oliwkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokański kurczak z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 udka kurczaka

łyżka suszonego imbiru

łyżka pieprzu

łyżeczka szafranu

6-7 ząbków czosnku

4 posiekane cebule

2 filiżanki natki pietruszki i kolendry

łyżeczka kminu

łyżeczka słodkiej papryki

kilogram zielonych oliwek przekrojonych na pół

pół filiżanki soku z cytryny

chili

oliwa

500 ml bulionu z kurczaka

Przygotowanie:

Kurczaka obsmażyć na oliwie. Zmiksować cebulę, chili, czosnek, paprykę, pieprz, imbir, kmin, natkę kolendry i pietruszki oraz połowę oliwek. Tak przygotowaną pastą zalać kurczaka. Wlać bulion i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodać oliwki i szafran. Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem, w którym się gotował i piec przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Przed podaniem doprawić całość sokiem z cytryny i przybrać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.