Janella  Purcell

Marokańska soczewica


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokańska soczewica
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta

półtorej filiżanki puree z pomidorów

pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy

pół filiżanki świeżego soku z cytryny

pół filiżanki tamari

4 ząbki czosnku

pół filiżanki miodu lub syropu ryżowego

pół łyżeczki płatków chili

łyżeczka mielonej kolendry

łyżeczka mielonych nasion kopru

pół łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki mielonego kminu

2 łyżeczki startego imbiru

łyżka octu balsamicznego



Dodatkowo

3 filiżanki tartej marchwi

łyżka opłukanej i posiekanej kiszonej cytryny

puszka ciecierzycy

garść liści kolendry





Przygotowanie

Składniki pasty ucieramy w blenderze na gładką masę. Z podanej ilości otrzymamy około 2 filiżanek pasty. Możemy przechować ją dłużej w szczelnym pojemniku. W misce łączymy marchew, cytrynę i ciecierzycę. Dodajemy około 2 łyżek przygotowanej pasty. Wsypujemy liście kolendry i delikatnie mieszamy.



powrót

Podobne przepisy

Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.