Antony Worrall Thompson

Marokańska pasta z migdałów i miodu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokańska pasta z migdałów i miodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g obranych migdałów

lekko podprażonych w piekarniku

2 łyżki oleju z orzechów włoskich (można dodać więcej

jeśli pasta będzie za gęsta)

2 łyżki miodu

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać cienką warstewkę oliwy. Przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu uzupełnić oliwę. Amalou można jeść ze świeżym, płaskim chlebem (np. chlebkiem pitta) albo z tostami.

powrót

Podobne przepisy

Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Podstawowa tempura
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.