Antony Worrall Thompson

Marokańska pasta z migdałów i miodu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Marokańska pasta z migdałów i miodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g obranych migdałów

lekko podprażonych w piekarniku

2 łyżki oleju z orzechów włoskich (można dodać więcej

jeśli pasta będzie za gęsta)

2 łyżki miodu

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać cienką warstewkę oliwy. Przechowywać w lodówce. Po każdym użyciu uzupełnić oliwę. Amalou można jeść ze świeżym, płaskim chlebem (np. chlebkiem pitta) albo z tostami.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.