Marta Dymek

Marokańska herbata z kardamomem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Marokańska herbata z kardamomem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżka zielonej herbaty

½ pęczka mięty marokańskiej / 1 doniczka / 50 g

1 l wody

1 ½ - 2 łyżeczki białego cukru

Przygotowanie:

W czajniku lub rondelku zagotować 1 litr wody. Do herbacianego czajniczka wsypać herbatę, wlać szklankę wrzącej wody i intensywnie zamieszać wodą w czajniku. Następnie przelać herbatę do szklanki i pozostawić, to tak zwana dusza herbaty.
Wlać kolejną szklankę gorącej wody, zamieszać i tym razem wylać herbatę - ponowne zaparzenie ma pomóc pozbyć się herbacianych fusów i osłabić ich smak.
Następnie do czajniczka dodać miętę oraz cukier i wlać 500 ml gorącej wody. Czajniczek postawić na gazie i ponownie zagotować wodę. Kiedy napar zacznie bulgotać zdjąć z ognia i dodać odstawioną wcześniej szklankę herbacianego naparu - to pomaga wymieszać i połączyć wszystkie smaki.
Wysoko unieść czajnik i nalewać herbatę do małych szklaneczek tak, aby na powierzchni utworzyła się pianka. Podawać na zakończenie posiłku, w gorące, letnie dni.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z musli
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada z ogórkiem i miętą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Syrop rabarbarowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Gorąca czekolada
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Koktajl z mango i mleka kokosowego
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zimowy kompot z koniakiem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.