Annabel  Langbein

Marmurki orzechowo-kawowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Marmurki orzechowo-kawowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki wyłuskanych orzechów laskowych lub innych

375 g białej czekolady

375 g doskonałej jakości

gorzkiej czekolady

2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

 

 

Przygotowanie:


Blachę lub płytką brytfannę o wymiarach 35x25 cm wyłóż pergaminem. Orzechy praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12-15 min aż poczujesz ich przyjemny zapach. Wystudź, wyrzuć na ścierkę i wytrzyj suche łuski. Wysyp na blachę w dwóch rzędach. Włóż białą czekoladę do miski ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem. Roztop. Tak samo roztop w drugiej misce gorzką czekoladę. Na, orzechy wyłożone na blasze wylej białą czekoladę. Do gorzkiej wsyp zmieloną kawę, wylej między rzędy orzechów. Nożem połącz oba rodzaje czekolady, aby powstał marmurkowy wzór. Wstaw do lodówki, aż się zetnie. Pokrój lub połam na porcje. Podawaj do kawy albo świeżych owoców.

powrót

Podobne przepisy

Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.