Delia  Smith

Marmolada z pomarańczy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Marmolada z pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ kg sewilskich pomarańczy

2 cytryny

3 l wody

3 kg cukru

 

 

Przygotowanie:


Owoce dokładnie szorujemy i przez 3 godziny gotujemy na małym ogniu. Następnie wybieramy je łyżką cedzakową. Bardzo miękkie pomarańcze kroimy na ćwiartki. Zeskrobujemy miąższ wraz z pestkami i wrzucamy do garnka. Dodajemy dwie chochelki płynu z gotowania i stawiamy na ogniu na kolejne 10 minut. W tym czasie kroimy skórki na kawałki – ich wielkość zależy od was. Cytryn nie ruszamy. Pokrojoną skórkę wrzucamy do pozostałej wody po gotowaniu. Wykładamy sitko muślinem lub gazą i przecedzamy przestudzony miąższ. Najpierw odciskamy go drewnianą łyżką, a potem rękami. Sok zawiera pektyny, dzięki którym marmolada stężeje. Mieszamy płyn, skórki i sok z pektynami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Na drugi dzień stawiamy mieszankę na ogniu, dodajemy podgrzany przez 10 minut w niezbyt gorącym piekarniku cukier i starannie mieszamy. Nie dopuszczamy do wrzenia, dopóki nie rozpuści się wszystek cukier – sprawdzamy to, wypatrując kryształków na spodzie łyżki. Gdy ich już nie ma – doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż całkiem ściemnieje – co zajmie 3-4 godziny. Testujemy, wylewając łyżeczkę mieszanki na oziębiony talerzyk i zgarniając ją palcem. Jeśli na powierzchni tworzy się taka pomarszczona skórka – marmolada jest gotowa. Nakładamy ją do ciepłych słoików, a następnego dnia, gdy całkiem wystygną – naklejamy etykiety.

powrót

Podobne przepisy

Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rumtopf
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.