Marta Dymek

Marchewkowy gravlax


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 856

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże marchewki / 500 g

olej

1 łyżeczka wędzonej soli

2 łyżki wrzątku

2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego

1 łyżka sosu sojowego

½ łyżeczki kolendry

½ łyżeczki octu winnego lub ryżowego

 

pęczek koperku

do podania: koper, cytryna, sól i pieprz oraz ulubione pieczywo (bajgle lub pumpernikiel), musztarda francuska, syrop z agawy, koperek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchew zobierkować przy pomocy obieraczki, przełożyć do dużej formy i delikatnie skropić olejem. Piec przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przygotować składniki marynaty. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać pozostałe składniki i odstawić.
Upieczoną marchew przełożyć do plastikowego pudełka, wlać marynatę i delikatnie, ale dokładnie natrzeć. Odłożyć na 1 - 2 dni do lodówki.
Po tym czasie podawać jak gravlaxa, czyli na półmisku z koprem i cytryną, w bajglu z hummusem, lub na pumperniklu z sosem musztardowym.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane szparagi z pastą miso
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Tabbouleh szparagowe
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Burak po burgundzku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Ciecierzyca po bretońsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.