Agnieszka Kręglicka

Marchewka z groszkiem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Marchewka z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 marchewki

pęczek drobnego szczypiorku

1 mała cebula pokrojona w kostkę

szklanka mrożonego groszku

1/3 kostki masła

kilka łyżek rosołu lub wody

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Marchewki lekko obgotować w osolonej wodzie, pokroić w równe słupki trochę większe od zapałek. Podzielić na małe pęczki i każdy pęczek związać sznurkiem ze zblanszowanego szczypiorku. Cebulę dobrze zeszklić na maśle, dodać groszek, wymieszać. Po chwili dolać rosół lub wodę. Gotować, aż groszek zmięknie, ale nie za długo, bo straci żywy kolor. Jeżeli płyn z gotowania nie odparował, odlać go i zachować. Groszek zmiksować, jeżeli puree jest bardzo gęste rozrzedzić płynem z gotowania. Na rozgrzanym maśle zrumienić pęczki marchewki, posypać cukrem, by się lekko skarmelizowały na porcjach.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.