Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 marchewki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 kostki masła
  • kilka łyżek rosołu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchewki lekko obgotować w osolonej wodzie, pokroić w równe słupki trochę większe od zapałek. Podzielić na małe pęczki i każdy pęczek związać sznurkiem ze zblanszowanego szczypiorku. Cebulę dobrze zeszklić na maśle, dodać groszek, wymieszać. Po chwili dolać rosół lub wodę. Gotować, aż groszek zmięknie, ale nie za długo, bo straci żywy kolor. Jeżeli płyn z gotowania nie odparował, odlać go i zachować. Groszek zmiksować, jeżeli puree jest bardzo gęste rozrzedzić płynem z gotowania. Na rozgrzanym maśle zrumienić pęczki marchewki, posypać cukrem, by się lekko skarmelizowały na porcjach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA