James  Martin

Marchewka à la Vichy


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Marchewka à la Vichy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g marchwi gatunku chantenay

25 g masła

1 duża szczypta soli

3 łyżki stołowe miałkiego cukru

1 garść posiekanej trybuli

świeżo zmielony czarny pieprz

woda mineralna Vichy do gotowania (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć oskrobane marchewki do rondla. Zalej zimną wodą tak, żeby je zakryć. W oryginalnym przepisie stosuje się wodę mineralną Vichy, ale możesz ją zastąpić kranówką. Dorzuć masło, sól i cukier. Na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut nie zmniejszając płomienia, aż będą miękkie. Dorzuć trybulę i pieprz. Odcedź nadmiar wody, podawaj do wołowiny Wellington.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.