Anna Olson

Mango z imbirem na gorąco


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mango z imbirem na gorąco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jogurt cytrusowy

2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego

2 łyżki miodu

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej



Mango

2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)

2 łyżki masła

¼ szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania



Przygotować jogurt cytrusowy

Wyłożyć sitko dwiema warstwami tetry i oprzeć je na misce. Do sitka włożyć jogurt i odstawić

do lodówki na ok. 6 godzin. Gęsty, odsączony jogurt zmieszać w misce z miodem i startą skórką

z cytryny i pomarańczy. Schłodzić przed podaniem. Jogurt można też przygotować bez odsączania.



Przygotować mango

Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek jogurt oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.