Anna Olson

Mango z imbirem na gorąco ii


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mango z imbirem na gorąco ii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Lody cytrusowe

4 szklanki dobrych lodów waniliowych

2 łyżki miodu

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej



Mango

2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)

2 łyżki masła

¼ szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania



Przygotować lody cytrusowe

Odstawić lody na 15 min. w temperaturze pokojowej, żeby zmiękły, a następnie wymieszać z miodem, imbirem oraz skórką cytrynową i pomarańczową. Ponownie zamrozić przed podaniem.



Przygotować mango

Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek lody oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.