Anna Olson

Mango z imbirem na gorąco ii


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Mango z imbirem na gorąco ii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Lody cytrusowe

4 szklanki dobrych lodów waniliowych

2 łyżki miodu

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej



Mango

2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)

2 łyżki masła

¼ szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania



Przygotować lody cytrusowe

Odstawić lody na 15 min. w temperaturze pokojowej, żeby zmiękły, a następnie wymieszać z miodem, imbirem oraz skórką cytrynową i pomarańczową. Ponownie zamrozić przed podaniem.



Przygotować mango

Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek lody oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.