David Gaboriaud

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 302

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (użyj puszki po mleku jako miarki)

¼ puszki kaszy kukurydzianej (najlepsza będzie kasza, która krótko się gotuje)

 

Dodatki:

garść świeżych jeżyn

garść świeżych jagód

garść świeżych borówek

1 brzoskwinia lub nektarynka

kilka migdałów

łyżka sezamu

2 łyżki miodu

gałązka rozmarynu

kilka listków mięty

 

Przygotowanie:

Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się ładnie rumienić, dodaj sezam. Praż je krótko, uważaj by nie przypalić sezamu, bo będzie gorzki. Przełóż prażone bakalie do miski i odstaw do wystygnięcia. Migdały posiekaj.

W rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok 3-5 minut, cały czas mieszając, aż powstanie kremowa mamałyga. Mleko z kaszą przelej do miski.

W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn, gotuj całość przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie usuń rozmaryn.

Brzoskwinie pokrój na kawałki i ułóż na mamałydze. Mamałygę posyp jeżynami, borówkami oraz jagodami. Na koniec polej ją miodem aromatyzowanym rozmarynem i posyp sezamem oraz prażonymi migdałami. Całość ozdób listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.