Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 ząbki czosnku

4 dymki (oddzielić białą i zieloną część)

4 anchois

2 łyżki posiekanych łodyg kolendry

4 chili

2 młode trawy cytrynowe

1 łyżka startego imbiru

4 łyżki oliwy

500 g oczyszczonych małży

pół filiżanki białego wina

1 łyżeczka soli

1 garść natki pietruszki

1 garść natki kolendry

2 filiżanki ugotowanej komosy ryżowej

Przygotowanie:

W moździerzu rozgnieść czosnek, białą część dymki, anchois, łodygi kolendry, 3 chili, trawę cytrynową i imbir. Dodać 1-2 łyżki oliwy, żeby powstała pasta.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pastę przez kilka sekund i wrzucić małże. Przykryć i potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem. Wlać wino i ponownie potrząsnąć. Gotować małże przez 2 minuty. Usunąć te, które się nie otworzyły.
Dodać komosę ryżową, zioła i zieloną część dymki. Wymieszać i w razie potrzeby dosolić do smaku.
Przed podaniem przybrać posiekanym chili.

powrót

Podobne przepisy

Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.